Articolul cu indexul: 194 
Titlu: Padis - Poiana Ponor - Cetatile Ponorului - Poiana Glavoi - Padis - 23-24.12.2012
Concediul din preajma sarbatorilor l-am inceput in Padis, unde am ajuns cu masina, caci drumul din Boga pana la cabanele din Padis era curatat. La cabana Padis, aparuse o persoana in curte, pe care o si intrebam daca ofera cazare. Stiam ca la Varasoaia e inchis, iar alta miscare prin zona n-am vazut. Ne invita sa vedem camera, pe care deja mi-o inchipuiam la fel ca si cabana pe exterior, cu scanduri batute in geam, cu o usa scartaind si-o clanta stricata si-un pat de fier cu o saltea soioasa si roasa de soareci. Trecem printr-un gang intunecos al vechii cabane si patrundem intr-un hol labrisat si cald. E o anexa noua, ce nu se observa din drum, unde ai parte de tot confortul unei pensiuni. Ramanem aici pentru urmatoarele 2 nopti, timp in care datorita oamenilor cumsecade ce au grija de acareturile cabanei, mai uit de uratenia constructiilor ce stirbesc foarte mult din pitorescul Sesului Padis.

Am avut o zapada foarte proasta pentru mers, avea o crusta inghetata la suprafata, sub care era o zapada afanata, asa ca dupa socul ruperii crustei, te afundai, nu mult, dar indeajuns incat sa faca mersul, inclusiv cu rachete, foarte obositor. In prima zi, pe un soare superb, am incercat sa ajungem in Poiana Calineasa, dar am fost multumiti ca am ajuns pana in Sesul Garzii.





















A doua zi am facut un circuit Poiana si Izbucul Ponor, portalul si balcoanele care nu mai exista din Cetatile Ponorului si Poiana Glavoi. Am avut si un camarad patruped, ce nu s-a lasat intimidat de portiunile mai dificile de catarare/descatarare din zona Cetatilor Ponorului. Intreaga zi n-am intalnit nici un plimbaret, doar la cabana ne-am intalnit cu doi turisti veniti de la Vartop.

La Izbucul Ponor












Poiana Ponor








Portalul pesterii Cetatile Ponorului








In jurul Cetatilor












Intoarcerea de la Cetatile Ponorului am facut-o prin Poiana Glavoi, de unde am luat-o pe marcajul punct galben, la inceput printr-o vale pietroasa, apoi prin poieni si portiuni de padure, traseu ce ne-a oferit privelisti din unghiuri noi asupra Sesului Padis.
In poza de mai jos se vede in fata Magura Vanata, iar in dreapta, un pic din Biserica Motului.





Cam asa arata Padisul acum mai bine de 10 ani.



Etichete: Bihor Padis perpedes iarna 2012