Dacă vreţi să vizitaţi cāteva locuri cu rezonanţă istorică, atunci nu ocoliţi ruinele cātorva cetăţi:
Soimoş – situată īn sudul Munţilor Zarand, lāngă localitatea cu acelaşi nume, la 3km de staţia CFR Radna, şi la nici 15min. de drumul ce leagă Arad de Deva pe marcaj bandă albastră, una din cele mai bine conservate din cāte am văzut īn Apuseni. 
Tot in Zarand, de data asta īn capătul lor vestic, deasupra localităţii Siria se află ruinele cetăţii Siria, accesibile urmānd marcajul cruce albastră din Siria. 
īn Munţii Vlădeasa, ruinele cetăţii Bologa, situate īn centrul satului cu acelaşi nume, pe-un dāmb aflat īn imediata apropiere a drumului ce traversează satul.
In Trascău  sunt cunoscute ruinele cetăţii de la Colţeşti, uşor accesibile urmānd marcajul triunghi albastru din satul Colţeşti şi ruinele cetăţii Tăuţiului, situată la 3km SV de satul Tăuţi, din Valea Ampoiului. Urmele unor cetăţi dacice au fost descoperite pe Piatra Craivii şi pe Dealul Cetăţii din Ardeu.
In Munţii Ses-Plopiş, pe Valea Sinteului se află ruinele cetăţii Piatra Soimului (din satul Peştiş, se face stānga pe lāngă şcoală şi se continuă circa 2 km pe vale pānă īn dreptul unei case izolate, de unde se urcă īn versantul stāng).
In Munţii Codru Moma, la intrarea pe Valea Finişului, īn versantul drept, sunt ruinele cetăţii Finiş, 
- lāngă Dezna, (marcaj bandă galbenă din Moneasa) ruinele cetăţii Dezna.
- iar lāngă Sānnicolau de Beiuş, un turn-clopotniţă, rămăşiţele unei mănăstiri romanice din sec. XIII
īn Munţii Gilău-Muntele Mare sunt ruinele cetăţii Liţa situate īn apropiere de satul Moara de Pădure de pe Valea Ierii cu acces si din Liteni.
In zona Munţilor Meseş se află ruinele cetăţii Almaş, īn comuna cu acelaşi nume şi castrul roman de la Porolissum din Moigrad.